På tal om ingenting

Numera börjar jag störa mig på dem som använder facebook som en dagbok. Alltså inte de som lägger upp intressanta statusar, eller kryddar sina i övrigt ointressanta statusar med lite humor och gör dem i nån mån läsarvänliga, utan de som alltför ofta lägger upp helt innehållslösa statusar om vad de gjort i sina alltför glada liv (det låter väldigt allmänt nu när jag skriver det, då jag inte vill nämna några namn).

(Nej, det lönar sig inte att reta upp sig på saker i onödan, men, trots att jag föredrar att vara glad, så har jag förmågan att vara oerhört cynisk när jag är på sämre humör.)


Lyssna Dash Berlin !

Norge

Som en liten introduktion till det här inlägget vill jag nämna att de som känner mig vet att jag är en djupt matematiskt präglad person (de som inte visste det vet det nu). Jag brukar alltså bryta ner många saker till logiska, imaginära legoklossar. Knasig metafor, i och för sig.



Inom matematiken
finns det oändligt med problem som man löser, allt från grundskolans 1+1 till.. ja jag vet inte var det slutar.
Men alla problem har något gemensamt, man löser dem axiomatiskt. Det betyder att man följer axiomen och tar ett steg i taget.

De reella talens axiom:

I räknelagar

1. Kommutativa lagen

a+b = b+a, ab = ba
2. Associativa lagen
a + (b+c) = (a+b) + c, a(bc) = (ab)c
3. Distributiva lagen
a(b+c) = ab + ac
4. Noll
0+a = a (godtyckligt a)
5. Motsatt tal
x+a = 0 (beteckning x = -a)
6. Talet 1
1a = a
7. Inverterat tal
xa = 1 (beteckning x = 1/a , a ≠ 0)

II Ordningsaxiom

För alla reella tal a,b och c gäller

1. a<b eller a=b eller a>b
2. om a<b och b<c, så är a<c
3. villkoren a<b och a+c < b+c är ekvivalenta
4. om a>0 och b>0, så är ab>0

III Fullständighetsaxiomet

Varje begränsad icke tom mängd har en minsta övre gräns och en största undre gräns


(Grattis om du har läst genom det här, ty det här var en del du hade kunnat skippa)



dessa är de regler man följer, så är alla överens om ett "steg" i ett problem, så länge det följer axiomen. Det innebär att alla alltid är överens med varandra. Om någon skulle vara av avvikande åsikt i en fråga, behöver denne bara läsa genom ett bevis, förstå det steg för steg, och till slut ändrar han/hon sin åsikt och håller med.

Varför skriver jag det här? Jo, för att tyvärr så fungerar de flesta inte som matematiker.

Musiksnobbar (då talar jag metalheads, hiphoppare, indiehipsters, etc.) tycker alltid att deras egen musiksmak är bäst, restens suger.
Religiösa personer är övertygade om att just deras tro är den rätta och följer man inte den, hamnar man i helvetet.
Ateister är övertygade om att ingen tro är den rätta och ingen hamnar i helvetet. Eller himlen för den delen.
Nationalister tycker att invandrare är mindre värda och borde därför inte finnas.
Invandrare är glada för att de får leva utan att bekymra sig om att de är politiskt förföljda.
Socialister är missnöjda med hur staten styrs.
Högrar är missnöjda med hur staten styrs, fast åt andra hållet.
Företagare vill maximera sin vinst, utan hänsyn till något eller någon.
Fackföreningarare vill maximera sin vinst, utan hänsyn till något eller någon.
(Ingenjörerna vill och kan göra världen till en bättre plats, host)

Jag skulle kunna fortsätta, men jag är för lat för att komma på fler exempel, och ni fattar nog poängen. Om ni inte gör det, så kan jag skriva ut det:

Alla dessa individuella åsikter som många av dem går tvärtemot den andres alstrar bara hat. Allting skulle dock enskilt fungera. Skulle ALLA lyssna på samma musik, ha samma tro (eller ingen ha någon tro), ALLA tycka att det är okej med att flytta över gränserna (eller ingen tycka att det är okej), ALLA ha samma åsikt om hur staten och företag skall styras, skulle vi inte ha bråk, idioter som skriver hatkommentarer på youtube, eller terrordåd för den delen.

Själv är jag
väldigt neutral i de flesta frågorna. Jag lyssnar på all sorts musik, är inte troende, men låter folk tro vad fan de vill, det stör inte mig. Jag har flyttat runt i europa några gånger, så jag antar att jag i någon mån är invandrare (åtminstone inte etniskt ren), men jag önskar att jag hade rötter någonstans, istället för att känna mig "landslös". I politicalcompass.com hamnade jag nästan på origo och i framtiden skulle jag vilja ha en skaplig lön, men i slutändan är pengar inte allt.

Vad jag vill ha sagt är att världen skulle vara en bättre plats ifall allting skulle vara som matematiken - en nazist och en person som inte har alla skruvar lösa träffas i en bar. Personen som inte har alla skruvar lösa övertygar nazisten om att nazism är ondskefullt och poänglöst. Nazisten inser att personen som inte har alla skruvar lösa har rätt, och slutar plötsligt hata judar. Vore inte det en fantastisk plats?

Det vore det. Men tyvärr finns det extrema idioter som inte riktigt förstått att ens egen åsikt inte är värd 80 människors liv (host Norge).

Detta inlägg skrev jag med anledning av de >90 norrmännen som har bekräftats döda. Jag har dock svårt för att känna empati för dem. Inte för att jag inte tycker synd om människorna som har dödats och deras anhöriga, utan för att hela situationen är för orimlig för mig att föreställa mig. Den platsar inte i min logiska världsbild, så därför avfärdar min intuition att det har hänt. Men det har hänt. Så ikväll skall jag i kristen anda släcka lamporna och hitta ett stearinljus som får stå för belysningen. Mina tankar till de avlidna.




Fotnot: Ironiskt nog skiljer sig mina tankar trots denna insikt i praktiken inte från alla andras - detta hade inte hänt om alla tänkt som jag.

RSS 2.0